Oud ijzer ophalen

oud ijzer ophalen

In tijden dat alles op alles gezet wordt om het milieu zo min mogelijk te belasten door al het materiaal zoveel mogelijk her te gebruiken, gebeurt dat ook met oud ijzer. In principe kan er veel minder in de milieustraat gestort worden, als je het goede adres weet waar ze oud ijzer ophalen. In deze blog de nodige informatie over een bedrijf in het westen Brabant, waar je terecht kan voor oud ijzer ophalen.

Verzamelen van oud ijzer

Vroeger ging het verzamelen van oud ijzer in grote hoeveelheden. Het betrof dan een stapel autowrakken, die werden dan uitgebrand zodat alle bekleding en andere kunststoffen weg waren. Die stapel werd dan nog aangevuld met een spatbord en een frame van een fiets die bij het grofvuil gevonden was. Op diezelfde plek, vaak zomaar een weiland, werden ook versleten autobanden verbrand. Deze hadden een metalen mantel, en dat ging ook op die grote hoop met metalen. Na het uitbranden was het makkelijk scheiden, de koperen bedrading trok je zo uit de autowrakken. Meestal elders, maar soms op dezelfde plek, werd al het schoon gebrande ijzer tot pakketten geperst. Dit was nog in de tijd dat milieu geen rol speelde, gelukkig gebeurt het nu zorgvuldiger en preciezer dan vijftig jaar geleden. Zo worden vandaag de dag smartphones en computers heel zorgvuldig uit elkaar gehaald en de metalen van elkaar gescheiden. Dus precies het tegenovergestelde als een berg gebruikt apparatuur in de brand steken om het van de plastics te ontdoen. Vandaag de dag zal dat verbranden nooit buiten op een weiland gebeuren.

Demonteren en slopen, beide is mogelijk

Vaak met oud ijzer ophalen gaat het tegelijk met sloop. Denk aan een koperen waterleiding die in een pand loopt. Veelal zit de leiding in de muur verwerkt, de leiding verwijderen gaat tegelijk met de sloop van de muur. Ook het voorzichtige demonteren kan voorkomen als het om inwinnen van oud ijzer gaat. Denk aan een badkuip verwijderen tijdens een verbouwing. Het pand is dan niet voor de sloop, zorgvuldig moet het bad eruit gehaald worden, en op die plek moet dan een nieuwe badkamer komen. In het westen van Brabant zit een bedrijf voor oud ijzer ophalen. Je kunt daar terecht voor sloop en demontage werkzaamheden voor het inwinnen van oude metalen. Het maakt dan ook niet uit of het om aluminium, koper, messing, lood, zink, tin, staal, RVS of ijzer gaat. Ze verzamelen alle metalen zodat deze omgesmolten kunnen worden om het her te gebruiken. Daarbij maakt het niet uit wat voor pand het betreft, woningen, scholen, fabrieken, kantoren, enzovoort ruimen ze leeg en leveren ze veegschoon op. Het is ronduit zonde om oude metalen die nog goed her te gebruiken zijn zomaar te storten. Bij oud ijzer ophalen krijgt het een tweede leven en dat is beter voor het milieu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *